Rogaliki z dżemem wiśniowym

4.49 (175 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Propozycja na delikatne, puszyste i niezwykle smakowite rogaliki drożdżowe wypełniane dżemem wiśniowym. Idealne do popołudniowej kawy :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO:
    - 500 g mąki pszennej typ 650
    - około 250 ml ciepłego mleka
    - 50 g cukru
    - 70 g masła
    - 1 jajko + 1 żółtko
    - 7 g suchych drożdży
    - szczypta soli
    - 1 cukier waniliowy
    - 0,5 łyżeczki kurkumy
    DODATKI:
    - dżem wiśniowy
    - cukier puder
    - biało (do posmarowania)
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki Przetwory

Rogaliki z dżemem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Masło rozpuszczamy i studzimy.

    Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej pozostałe suche składniki: cukier i cukier waniliowy, suche drożdże, szczyptę soli oraz kurkumę - wszystko dokładnie mieszamy.
  • 2 2. Następnie do suchych składników dodajemy ostudzone masło, ciepłe (ale nie gorące) mleko oraz 1 jajko i 1 żółtko - wyrabiamy ciasto.
  • 3 3. Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • 4 4. Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części i każdą z nich rozwałkowujemy* na kształt koła.

    Koło dzielimy na 8 trójkątów, a na brzegu układamy około 1 łyżeczkę dżemu wiśniowego.

    * jeśli ciasto klei nam się do wałka - podsypmy je delikatnie mąką.
  • 5 5. Rogaliki zawijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem o pieczenia.

    Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym białkiem.
  • 6 6. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 stopni C i pieczemy około 12 minut.
  • 7 7. Po ostygnięciu rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować