Rogaliki z czerwonymi porzeczkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Rogaliki drożdżowe piekę często,ale raz pierwszy zrobiłam z czerwonymi porzeczkami. Fajny kwaskowaty smak no i kolor całkiem niezły.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto:

    450 g mąki

    40g drożdży

    2 jajka

    200g jogurtu naturalnego

    1/2 szkl. cukru

    120g stopionego masła

    1 łyżka cukru waniliowego

    szczypta soli

    na nadzienie:

    2 szklanki czerwonych porzeczek

    1 łyżka bułki tartej

    3 łyżki cukru


Rogaliki z czerwonymi porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże ucieramy z 1 łyżką cukru i mieszamy z lekko podgrzanym jogurtem. Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy resztę cukru,cukier waniliowy,sól,wbijamy jajka i delikatnie mieszamy.

    Wlewamy drożdże z jogurtem,stopione masło i wyrabiamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę,lekko oprószamy mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Porzeczki mieszamy z cukrem i bułką tartą.
  • 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm,wycinamy prostokąty. Z jednego krótszego boku nacinamy paski ( około 1/3 prostokąta). Owoce nakładamy na nie naciętą stronę, zawijamy i formujemy na kształt litery C. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,zostawiamy na 10 minut,wierzch rogalika smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy 15-20 minut w temp. 180 stopni.

    Lekko przestudzone lukrujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy