Rogaliki z czerwonymi porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże ucieramy z 1 łyżką cukru i mieszamy z lekko podgrzanym jogurtem. Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy resztę cukru,cukier waniliowy,sól,wbijamy jajka i delikatnie mieszamy.
Wlewamy drożdże z jogurtem,stopione masło i wyrabiamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę,lekko oprószamy mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.
2.Porzeczki mieszamy z cukrem i bułką tartą.
3.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm,wycinamy prostokąty. Z jednego krótszego boku nacinamy paski ( około 1/3 prostokąta). Owoce nakładamy na nie naciętą stronę, zawijamy i formujemy na kształt litery C. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,zostawiamy na 10 minut,wierzch rogalika smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy 15-20 minut w temp. 180 stopni.
Komentarze