Rogaliki z czekoladową niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czas podany jest bez leżakowania ciasta w chłodnym miejscu - 12 godzin.
2.Wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie z mąki, śmietany, masła i soli wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Używałam miksera, najpierw wymieszałam wszystko mieszadłem, potem wyrobiłam krótko hakiem. Ciasto zawinąć w folię i schować na 12 godzin do lodówki. U mnie leżało nawet dłużej koło 24 godzin.
3.Po 12 godzinach ciasto rozwałkować cienko. Pociąć placek na pasy o krótszym boku około 10 cm i z pasków wkrawać trójkąty równoboczne o podstawie krótszej o połowę od boków.
4.Na każdym trójkącie umieszczamy nadzienie - 1/4 kostki czekolady i zwijamy od podstawy małe rogaliki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 15 minut lub do zezłocenia. Jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze