Rogaliki z czekoladową niespodzianką

4.5 (184 ocen)

  • Łatwy

na bazie ciasta półfrancuskiego śmietanowego z pysznym nadzieniem czekoladowo - truskawkowym. Polecam!

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 0.5 kilograma
    - śmietana: 200 mililitrów
    - masło: 200 gramów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - czekolada (nadziewana truskawkowa): 2 opakowania
    - cukier puder (do dekoracji): 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki z czekoladową niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czas podany jest bez leżakowania ciasta w chłodnym miejscu - 12 godzin.
  • 2. Wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie z mąki, śmietany, masła i soli wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Używałam miksera, najpierw wymieszałam wszystko mieszadłem, potem wyrobiłam krótko hakiem. Ciasto zawinąć w folię i schować na 12 godzin do lodówki. U mnie leżało nawet dłużej koło 24 godzin.
  • 3. Po 12 godzinach ciasto rozwałkować cienko. Pociąć placek na pasy o krótszym boku około 10 cm i z pasków wkrawać trójkąty równoboczne o podstawie krótszej o połowę od boków.
  • 4. Na każdym trójkącie umieszczamy nadzienie - 1/4 kostki czekolady i zwijamy od podstawy małe rogaliki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 15 minut lub do zezłocenia. Jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować