Rogaliki z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Moje ulubione:)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na 16 średnich rogali
    Składniki na rozczyn:
    50 g drożdży
    1 szklanka mleka
    2 łyżki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    Składniki na ciasto drożdżowe:
    1/2 kg mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier wanilinowy
    3 jajka
    1/2 kostki rozpuszczonej i ostudzonej margaryny
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    Dodatkowo:
    150 g czekolady
    1 roztrzepane jajko

Rogaliki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie rozczynu: Drożdże zasypać cukrem, wymieszać razem z mąką. Dodać ciepłe mleko i jeszcze raz wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
    Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym do białości. Białka ubić na sztywno. Mąkę przesiać i dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, ubite białka i mleko. Wyrobić. Pod koniec dodać margarynę i jeszcze raz wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na okrągły cienki placek pociąć na 8 trójkątów, na każdy poukładać po 2 kostki czekolady i zwijać w rogaliki. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszkę i posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem kryształem. Piec 20 minut w temp. 200 S c.
    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy