Moja 5-letnia córeczka Zosia uwielbia mi pomagać w kuchni, a te rogaliki to jej ulubiony podwieczorek. Radość jest jeszcze większa, gdyż Zosia robi te rogaliki z moją niewielką pomocą.
60 min
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej,
5 dag drożdży,
125g margaryny, np. Kasi,
6 łyżek cukru,
3 jajka,
kostki ulubionej czekolady,
jajko do posmarowania rogalików,
ew. trochę letniego mleka
Rogaliki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozmieszać z łyżką cukru. W misce połączyć rozpuszczoną margarynę z 5 łyżkami cukru.
2.Drożdże wlać do miski z margaryną i cukrem.
3.Wbić do miski jajka, ostrożnie wymieszać.
4.Po trochu dodawać mąkę, dobrze wymieszać. Jeśli ciasto wydaje nam się trochę za twarde, dodajemy mleka. Z ciasta uformować kulę. Ciasto podzielić na 3 części.
5.Każdą rozwałkować na kształt koła.
6.Koło podzielić na 8 równych części.
7.Należy posmarować brzegi trójkątów jajkiem, aby przy zwijaniu rogalików ciasto się skleiło.
8.Na każdym trójkącie ułożyć po kawałku czekolady.
9.Zwijać rogaliki zaczynając od szerszej krawędzi.
10.Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować jajkiem. Piec na złoto ok. 20-30 min. z 150*C z termoobiegiem.
Komentarze