Rogaliki z czekoladą

5 (166 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Moja 5-letnia córeczka Zosia uwielbia mi pomagać w kuchni, a te rogaliki to jej ulubiony podwieczorek. Radość jest jeszcze większa, gdyż Zosia robi te rogaliki z moją niewielką pomocą.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
    5 dag drożdży,
    125g margaryny, np. Kasi,
    6 łyżek cukru,
    3 jajka,
    kostki ulubionej czekolady,
    jajko do posmarowania rogalików,
    ew. trochę letniego mleka
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki z czekoladą 1. Drożdże rozmieszać z łyżką cukru. W misce połączyć rozpuszczoną margarynę z 5 łyżkami cukru.
  • Rogaliki z czekoladą 2. Drożdże wlać do miski z margaryną i cukrem.
  • Rogaliki z czekoladą 3. Wbić do miski jajka, ostrożnie wymieszać.
  • Rogaliki z czekoladą 4. Po trochu dodawać mąkę, dobrze wymieszać. Jeśli ciasto wydaje nam się trochę za twarde, dodajemy mleka. Z ciasta uformować kulę. Ciasto podzielić na 3 części.
  • Rogaliki z czekoladą 5. Każdą rozwałkować na kształt koła.
  • Rogaliki z czekoladą 6. Koło podzielić na 8 równych części.
  • Rogaliki z czekoladą 7. Należy posmarować brzegi trójkątów jajkiem, aby przy zwijaniu rogalików ciasto się skleiło.
  • Rogaliki z czekoladą 8. Na każdym trójkącie ułożyć po kawałku czekolady.
  • Rogaliki z czekoladą 9. Zwijać rogaliki zaczynając od szerszej krawędzi.
  • Rogaliki z czekoladą 10. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować jajkiem. Piec na złoto ok. 20-30 min. z 150*C z termoobiegiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować