rogaliki z ciasta francuskiego z gruszką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis z włoskiego kursu gotowania. Prosto , szybko i pysznie;)

  • 40 min

Składniki:

  • (porcja dla 4 osób)
    1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 250 gram ( lub zrobić;))
    200 gram dobrego, twardego żółtego sera np. fontina
    200 gram gruszek (twardych)
    1 jajko
    szczypta parmezanu- jeśli mamy;)

Rogaliki z ciasta francuskiego z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obrać, pokroić na drobną kostkę, obtoczyć startym na drobnej tarce serem. Ciasto pokroić na średniej wielkości trójkąty (tu już kształt zostawiam waszej inwencji twórczej) na każdy wyłożyć parę kostek gruszek. Jak najdokładniej zakleić- gdyż przy pieczeniu wypływa ser, posmarować rozbełtanym jajkiem.
    Pieczemy w piekarniku ok 15 minut w temp. 200 stopni.

Porady

Rogaliki są pyszne. Możemy wykorzystać również inne owoce np. jabłka, śliwki czy twardą marmoladę. Polecam- jak mamy dostęp do gotowego ciasta to parę minut pracy i ciastka mamy gotowe;)

Komentarze

Podobne przepisy