Rogaliki " warstwowe"

0 (0 ocen)

Dlaczego warstwowe? Ciasto dzieli się na osiem części, wałkuje i układa jedno na drugim. Między każdym plackiem znajduje się warstwa masła. Nadzienie może być dowolne np. marmolada, powidła, nutella.

Składniki:


  • 1 kg mąki
    70 g drożdży
    250 ml ciepłego mleka
    250 ml kwaśnej śmietany
    3 jajka
    1 łyżeczka soli
    4 łyżki cukru
    200 g miękkiego masła
    jajko+łyżka wody

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki " warstwowe" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rogaliki warstwowe 1. Do 1/2 szklanki mleka wkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do wyrośnięcia.

    Do dużej miski wsypać mąkę, dodać cukier, sól, kwaśną śmietanę i podbite jajka, wymieszać. Do mąki wlać drożdże i resztę mleka. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.

    Blat posypać mąką, wyłożyć ciasto i podzielić na pół, każdą połowę rozdzielić na 8 części. Każdą kulkę rozwałkować do wielkości naleśnika, posmarować masłem, przykryć kolejnym, posmarować masłem i tak do 8 placka (ostatniego placka nie smarujemy masłem). Stos ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy 55 cm. Podzielić na 12 trójkątów, nałożyć nadzienie i zwinąć formując kształt rogala. Posmarować jajkiem wymieszanym z wodą. Odstawić na 15-30 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.

    Piec na złoty kolor w temp.200*C

    olainthekitchen.blogspot.com
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować