Rogaliki topielce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski, wsypać mąkę, dodać drożdże rozrobione z cukrem. Margarynę (nie rozpuszczać) i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto do momentu połączenia się wszystkich składników. Uformować kulę i zalać ciasto wodą o temperaturze pokojowej tak, aby ciasto było zakryte.
Gdy zacznie wypływać na wierzch wody, wtedy jest gotowe do przyrządzenia.
Wykładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką, wałkujemy w kształt koła a koło dzielimy na osiem trójkątów. Jeśli chcesz mniejsze rogaliki to podziel ciasto na szesnaście części.
Na środku każdego trójkąta, układamy marmoladę i formujemy kształt rogalika.
Tak przygotowane rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni, 30 minut na złoty kolor.
Po ostudzeniu, rogaliki posypujemy cukrem-pudrem.
Porady
Rogaliki również świetnie smakują, gdy przed upieczeniem posmarujesz je roztrzepanym jajkiem i posypiesz kruszonką.
Komentarze