Rogaliki różane

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ten przepis dawno temu dostałam od cioci jak się nudziłam na wakacjach. Teraz jest on moim ulubionym.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka zwykła: 0.5 kilograma
    - margaryna 1 kostka: 1 sztuka
    - drożdże (kostka): 5 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - żółtka: 3 sztuki
    - kwaśna śmietana: 3 łyżki
    - cukier biały: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    - marmolada różana: 1 opakowanie
    - ewentualnie cukier puder do posypania: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki różane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek z mąki ,margaryny i jajek zagniatamy ciasto, w trakcie dodajemy połączone drożdże, cukier i śmietanę.Wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto jest gotowe rozwałkowujemy je i kroimy kwadraty mniej więcej o wielkości 8x8 cm. W jeden róg kwadratu dajemy marmoladę i zawijamy rogalik tak,żeby jeden róg podwinąć pod spód (wtedy się nie rozklejają). Wykładamy na blachę. Pieczemy w temp 180 stopni do momentu, kiedy rogaliki ładnie wyrosną i się zrumienią.Można posypać cukrem pudrem. Smacznego. Są pyszne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować