Rogaliki półkruche z nadzieniem

4.58 (262 ocen)

Proste w wykonaniu, zawsze się udają, kruche nawet po kilku dniach ale jak nie schowam, znikają wcześniej :))

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    250 g margaryny do pieczenia
    2 żółtka
    1 jajo
    2 łyżki gęstej śmietany
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżka cukru z wanilią
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    twarda marmolada lub masa makowa do nadziewania
    lukier cytrynowy
Wystaw ocenę:

4.58 (262 ocen)

Zobacz również:

Rogal Ciasta Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki półkruche z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę z mąką posiekać w misce, dodać cukier puder z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Po wymieszaniu dodać żółtka, jajko i śmietanę. Wszystko dokładnie rozgnieść ręką. Jeżeli ciasto nie odchodzi od miski, dodać mąki. Wyrobione ciasto wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkować, wykroić duże koło i podzielić na trójkąty i przy ich podstawie nałożyć po łyżeczce farszu.
    Formować rogaliki, piec 25 - 30 minut w temp. 180 stopni, po wystudzeniu posmarować lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować