Rogaliki półfrancuskie z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietanę rozmieszać dokładnie z drożdżami. Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać nożem. Dodać śmietanę, żółtka, cukier puder oraz sól. Wyrobić krótko gładkie ciasto. Podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na kształt koła o grubości około 5 mm i pokroić na 8 trójkątów.
2.Masło stopić, posmarować nim trójkąty ciasta. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę, zmieszać z cukrem. Dusić około 10 minut na małym ogniu. Nakładać farsz na trójkąty ciasta.
3.Zwijać do środka formując rogale. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Piec około 25-30 minut w temp. 190st.
Komentarze