Rogaliki półfrancuskie z jabłkami

4.24 (198 ocen)

Rogaliki są niesamowicie kruche i delikatne a jabłkowe nadzienie idealnie do nich pasuje;)

Składniki:

  • Składniki:
    50g świeżych drożdży,
    4 szklanki mąki pszennej,
    szklanka śmietany 18%,
    200g masła,
    2 żółtka,
    czubata łyżka cukru pudru trzcinowego,
    szczypta soli.

    Farsz:
    5 jabłek,
    50g masła,
    3 łyżki cukru pudru trzcinowego,
    jajko,
    brązowy cukier do posypania.
Wystaw ocenę:

4.24 (198 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki półfrancuskie z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę rozmieszać dokładnie z drożdżami. Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać nożem. Dodać śmietanę, żółtka, cukier puder oraz sól. Wyrobić krótko gładkie ciasto. Podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na kształt koła o grubości około 5 mm i pokroić na 8 trójkątów.
  • surowe rog półfr. 2. Masło stopić, posmarować nim trójkąty ciasta. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę, zmieszać z cukrem. Dusić około 10 minut na małym ogniu. Nakładać farsz na trójkąty ciasta.
  • surowe rog półfr2 3. Zwijać do środka formując rogale. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Piec około 25-30 minut w temp. 190st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować