Rogaliki Pani Grażyny

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dostałam ten przepis od mamy przyjaciółki. Jest tak prosty, że wychodzi nawet mnie - "nodze" w pieczeniu ciast:)

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kostki margaryny
    1/2 kostki drożdży
    1 szklanka mleka
    szczypta soli
    mąka

    Jako nadzienie:
    konfitura, marmolada, owoce, krem czekoladowy - wg. uznania.

Rogaliki pani grażyny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wrzucamy do miski "na zimno" w podanych proporcjach. Mieszamy na gładką masę. Mąkę dosypujemy tak długo aż ciasto da się wyrabiać w dłoniach.





  • 2. Następnie ciasto wykładamy na wysypaną maka stolnicę/tacę/blat i wałkujemy. Wycinamy trójkąty. Do środka wkładamy wg. uznania: konfiturę, owoce, marmoladę, krem czekoladowy i zwijamy w kształt rogalika.
  • 3. Pieczemy w 180 stopniach kilkanaście minut aż rogaliki odpowiednio się zrumienią.
  • 4. Na koniec posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub polewą czekoladową.

Porady

Przed upieczeniem można rogaliki posmarować białkiem, aby były błyszczące i bardziej apetyczne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy