rogaliki na śmietanie

4.35 (173 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kruchych rogalików chyba specjalnie nie trzeba zachwalać- każdy wie, że są idealne na każdą okazję, zwłaszcza do popołudniowej herbatki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    200 g masła
    200 g cukru pudru + do posypania
    125 ml śmietany gęstej 18%
    1 żółtko
    1 jajko
    marmolada lub powidła
    jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.35 (173 ocen)

Rogaliki na śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rogaliki na śmietanie 1. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder, śmietanę, żółtko i jajko. Zagnieść szybko ciasto, uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
  • rogaliki n aśmietanie 2. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Wycinać koła najlepiej od talerzyka i każde podzielić na 6 części. Na każdym ułożyć po łyżeczce nadzienia i zwijać rogaliki.
  • rogaliki na śmietanie 3. Posmarować rozbełtanym jajkiem i układać na blaszce do pieczenia. Piec w 200*C około 10 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować