Rogaliki marchewkowe z marmoladą

4.92 (155 ocen)

Mój kulinarny kalendarz to skarbnica wspaniałych przepisów. Rogaliki marchewkowe są pyszne, słodziutkie, smakują jak kruche ciasto, a do tego mają taki przepiękny kolorek. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil.

Składniki:



  • 200g startej na drobnych oczkach marchewki,
    200g zimnego masła,
    3 łyżki cukru pudu,
    2 szklanki mąki pszennej,
    kilka łyżek marmolady

Wystaw ocenę:

4.92 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki marchewkowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rogaliki 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy.
  • rogaliki 2. Następnie dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy tworząc kształt koła. Koło dzielimy na 12 części - powstanie 12 trójkątów.
  • rogaliki 3. Na każdym trójkącie układamy porcję marmolady i zwijamy rogaliki.
  • rogaliki 4. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach.
  • rogaliki 5. Należy uważać, aby nie spalić rogalików, powinny się delikatnie zarumienić Po upieczeniu rogaliki studzimy na kratce. Rogaliki oprószamy cukrem pudrem. Życzę smacznego :)

Porady

Rogaliki można podać również polane lukrem. Wówczas należy 1 łyżkę mleka utrzeć z 6 łyżkami cukru pudru i kilkoma kroplami aromatu np. cytrynowego. Przygotowanym lukrem polewamy rogaliki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować