500 g mąki
250 g masła lub margaryny
100 g cukru
50 g drożdży
2 żółtka
2,5 łyżki kwaśnej śmietany
czekolada kilka cukierków irysków
dowolne aromaty, odrobina kurkumy dla żółtego koloru
Rogaliki lub wiatraczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże posypać cukrem lub glukozą, po chwili wymieszać dodać mleko(letnie), wlać w dołek zrobiony w przesianej mące, oprószyć nią.Po ok 15 min., kiedy rozczyn będzie się pienił delikatnie wymieszać. Dodać żółtka wymieszane z cukrem i śmietaną. Miksować lub wyrabiać ręcznie, w trakcie wyrabiania dodawać po trochu rozpuszczonego tłuszczu odrobinę kurkumy . Dostawić do wyrośnięcia, kulę ciasta posypać odrobiną mąki, kiedy mąka będzie wyraźnie popękana a ciasto zwiększy swą objętość, wyrobić jeszcze raz. Rozwałkować koło z którego wycinamy trójkąty. Układamy czekoladę, cukierki iryski i zwijamy rogaliki, lub formujemy wiatraczki. Posmarowane jajkiem wkładamy na ok 30 min. do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu można udekorować według uznania,polewą czekoladową lub lukrem.
Komentarze