Rogaliki listkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć do miski, zalać mlekiem, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać cukier, sól, jajko i mąkę. Wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 8 równych części. Z każdej z nich uformować okrągłe bułeczki. Każdą bułeczkę rozwałkować na koło o średnicy ok. 11 cm (może być trochę większe). Miękkie masło podzielić na 7 części.
2.Masło wyjąć z lodówki na 1 godzinę przed pieczeniem rogalików, ma być łatwe do rozsmarowywania ale nie za miękkie. Na rozwałkowany blat ciasta rozsmarować łyżeczką 1 część masła, przykryć drugim blatem ciasta, znów posmarować masłem, postępować tak aż do wyczerpania składników. Wierzchu nie smarujemy masłem!
3.Ułożony, wysoki, stos z ciasta i masła rozwałkować wałkiem na duże koło o średnicy ok. 41 cm. Nożem pokrajać koło na 16 równych trójkątów.
4.Z szerszej strony trójkątów ułożyć dowolne nadzienie. Zwijać od strony nadzienia. Zwinięte rogaliki ułożyć na blasze do pieczenia, zostawić na ok. 1/2 godziny do wyrośnięcia. Posmarować cukrem pudrem rozpuszczonym w wodzie (w razie potrzeby dodać jeszcze kilka kropli wody więcej). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 20 minut.
Porady
Zamiast podanej przeze mnie glazury można rogaliki posmarować przed pieczeniem roztopionym masłem lub roztrzepanym jajkiem.
Komentarze