Rogaliki krucho - drożdżowe z wiśniami

4.5 (194 ocen)

  • 2 godz.

Rogaliki na dwa kęsy. Pysze... bardzo kruchutkie

  • 2 godz.

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej + do podsypania
    margaryna (250 g)
    4 łyżki mleka
    2 dag świeżych drożdży
    1 łyżka cukru kryształu
    1 żółtko
    1 jajko
    cukier puder do posypania
    wiśnie smażone lub z kompotu (słoik 400 g)

Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Rogaliki krucho - drożdżowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojoną margarynę i siekamy. Dodajemy jajko, żółtko, mleko, drożdże i zagniatamy ciasto. Podsypujemy mąką w miarę potrzeby. Dzielimy na 4 porcje i wkładamy na godzinę do lodówki.
  • 2. Wyjmujemy porcję ciasta i wałkujemy na koło, podsypując mąką. Wycinamy trójkąty. Na podstawie kładziemy kilka osączonych wiśni i zawijamy rogaliki ku najwęższej części. Odkładamy na 15 minut w ciepłe miejsce żeby podrosły. Pieczemy na złoty kolor 20-25 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować