rogaliki krucho-drożdżowe z dynią i marmoladą figową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepyszne rogaliki w sam raz na deszczowe zimne wieczory. Do kawy lub herbatki smakują wyśmienicie. Są bardzo delikatne i puszyste.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 400 g mąki tortowej
    2 żółtka
    5 łyżek cukru
    3/4 szklanki zblendowanej dyni
    20 g drożdży
    2 szczypty soli
    1/4 szklanki mleka
    50 g margaryny

Rogaliki krucho-drożdżowe z dynią i marmoladą figową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Mleko lekko podgrzewamy i mieszamy wraz z 1 łyżką cukru oraz drożdżami. Do miski wsypujemy mąkę robimy wgłębienie i wlewamy drożdże z mlekiem i cukrem. Przykrywamy na 10 min. Następnie dodajemy sól, pozostały cukier, 2 żółtka i dynię. Zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy rozpuszczona margarynę i zagniatamy kolejne 10 min. Wyrobione ciasto odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce pod przykryciem. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 4 równe części i rozwałkowujemy na równe koła. Każde koło dzielimy na 12 trójkątów . Na każdy trójkąt nakładamy marmoladę i zwijamy w rogaliki. Pieczemy na papierze około 20 minut w 175 stopniach. Rogaliki możemy posmarować roztrzepanym białkiem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy