Rogaliki krucho-drożdżowe z akcentem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NADZIENIE:
ugotować budyń na mleku wraz z cukrem, ostudzić.
CIASTO:
Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże oraz pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto, aby miało gęstą konsystencję.
Pozostawić ciasto do wyrośnięcia (aby podwoiło objętość). Gdy ciasto urośnie rozwałkować (na ok. 1/2 cm), wykrawać trójkąty, nałożyć budyń oraz po wisience. Zawijać rogaliki. Ubić lekko białko widelcem, smarować wierzch rogalików, obtoczyć w cukrze. Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku w temp. 175 stopni ok. 20 min.
Porady
- zamiast budyniu wiśniowego można użyć budyniu o dowolnym smaku albo użyć ulubionego nadzienia,
- podczas wałkowania ciasta należy je podsypywać mąką aby się nie przykejało do stolnicy
Komentarze