Rogaliki krucho-drozdżowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

U mnie znikają jeszcze ciepłe

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 dkg.drożdży,1 cukier waniliowy,1 szklanka cieplego mleka,500g.mąki pszennej,1 kostka margaryny,3 jajka,marmolada wieloowocowa.Do dekoracji cukier puder.polewa czekoladowa ,cukier kryształ

Rogaliki krucho-drozdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuść w mleku dodaj cukier waniliowy,przykryć ściereczką ,odstawić w cieple miejsce na 10 min.Gdy rozczyn wyrośnie dodaj,do niego mąkę ,margarynę oraz 2 jajka,wyrób ciasto, gotowe ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godzinę.Po wyjęciu z lodówki ciasto podziel na 5 części.każdą część rozwałkuj i wycinaj trójkąty(tak jak kroi się tort)Na każdy trójkąt nakładaj trochę marmolady i zawijaj do środka tak aby powstal rogalik.Gotowe rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem ,część rogalików przed pieczeniem możesz posypać cukrem kryształem.Rogaliki poukładaj na blaszce wylożonej papierem do pieczenia piecz ok.30min w 180-200st.Upieczone ciasteczka udekoruj cukrem pudrem i polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy