Rogaliki krucho – drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kruche i pyszne

  • 60 min

Składniki:

  • 1kg mąki
    4 jajka
    2 masła lub margaryny
    szczypta soli
    2 łyżeczki cukru
    100g drożdży
    4 łyżki kwaśnej śmietany
    Powidła lub twarda marmolada

Rogaliki krucho – drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z cukrem i śmietaną, odstawiamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, siekamy nożem. Dodajemy jajka, sól, drożdże, ugniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na pół, wkładamy do foliowych woreczków i chłodzimy w lodówce. Ciasto dzielimy na części, wałkujemy aby miało okrągły kształt, dzielimy na 8 części. Nakładamy po łyżeczce powideł na każdą cześć i zwijamy. Pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy