Rogaliki i bułeczki krucho-drożdżowe z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Roztopić masło z margaryną, ostudzić do letniego.
2.Rozetrzeć rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.
3.Zmiksować jajka z żółtkami z solą i cukrami.Następnie dodać śmietanę i zmiksować. Do tego przesiać mąkę, wlać rozczyn z drożdży. Dodać mleko i chwilę zagnieść.Na koniec wlać rozpuszczony i letni tłuszcz. Zagnieść do momentu aż ciasto przestanie kleić się do rąk.Odstawić do wyrośnięcia, oprószając mąką i przykrywając ściereczką.
4.Przygotować składniki na nadzienia.
5.Na masę serową, utrzeć żółtka z cukrem. Dodać ser i parę kropli olejku, suchy budyń i zmiksować.
Na kruszonkę, składniki rozetrzeć palcami na gruby żwirek.
6.Ciasto, podzielić na części. Brać porcjami,można ważyć po ok.0,5 kg. Na rogaliki, ciasto rozwałkowywać, w okrąg. Kroić radełkiem, albo nożem, na 12 części. Na krawędziach okręgu, kłaść łyżeczkami nadzienie.Zwijać w rogaliki.
7.Układać na posmarowanej blaszce. Posmarować rozkłóconym jajkiem.
8.Piec w 175* ok.25 min.
9.Na bułeczki, z ciasta zrobić wałek i pokroić na 12 części. Z każdej zrobić placuszek, w środku cieńszy.
10.Nakładać masę serową, posmarować jajkiem i posypać kruszonką.
11.Piec w 175* ok.25 min.
12.Odstawić do przestygnięcia. Można jeden rodzaj rogalików, polukrować za nitką, żeby można było odróżnić.
Komentarze