Rogaliki-extra kruche

4.99 (184 ocen)

  • 40 min

rogaliki są tak kruche że rozpływają się w ustach...można włożyć w pojemnik i za 2 tygodnie będą smakować tak samo. Rewelacja.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    1 kostka smalcu
    2 jajka (całe)
    80 dag mąki krupczatki
    1 łyżka cukru
    3 dag drożdży
    ok 4 łyżek śmietany 18
    marmolada lub powidła
Wystaw ocenę:

4.99 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki-extra kruche - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka, z łyżką cukru i łyżką mąki (zostawiamy do wyrośnięcia). Resztę składników zagniatamy i dodajemy wyrośnięte drożdże, nadal zagniatamy aż powstanie gładkie ciasto.Urywamy niewielką ilość ciasta i wałkujemy, wycinamy koło a następnie dzielimy na 8 części w kształcie trójkątów. Na każdym kładziemy marmoladę lub powidła i zawijamy. Gotowe rogaliki kładziemy na blaszce i pieczemy w 180 przez ok 30 min aż się zarumienią.

Porady

gotowe rogaliki posypujemy cukrem pudrem,lukrem lub polewą. Ja osobiście polewam lukrem:) skład lukru: jedno białko i nie cała szkl.cukru pudru, ucieram łyżka aż powstanie gęsta jednolita biała masa. SMACZNEGO

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować