Rogaliki drożdżowo- maślane. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wsypujemy do szklanki, dodajemy po łyżeczce cukru i mąki. Dolewamy ciepłego mleka do 1/4 wysokości szklanki i mieszamy. Odstawiamy, aż zaczną pracować.
2.W garnuszku podgrzewamy mleko razem z masłem i cukrem (nie musi się zagotować). Ostawiamy do wystudzenia.
3.W misce mieszamy mąkę, sól, jajka, drożdże i wystudzone mleko. Zagniatamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Miseczkę przykrywamy ściereczką i czekamy, aż ciasto podwoi swoją objętość.
4.Kiedy ciasto odpowiednio wyrośnie wylewamy je na stolnicę/oprószony mąką blat, dzielimy na 4 części. Kolejno rozwałkowujemy je na kształt koła o średnicy 20-24cm.
5.Dzielimy na 8 równych części. Środek smarujemy serem, nakładamy dżem/maliny i zawijamy. Jeśli dajemy maliny lub inne owoce pamiętajmy o posypaniu ich cukrem, ponieważ mogą być kwaśne. Zawijamy zaczynając od najszerszej strony i do środka. Odkładamy na blachę. Czynność powtarzamy. Wszystkie rogaliki smarujemy białkiem.
6.Pieczemy je w 180 stopniach. Jedna blacha piecze się około 20-30 minut. Podajemy po przestudzeniu.
Komentarze