Rogaliki drożdżowo- maślane.

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Rogaliki z bogatym wnętrzem. Szybkie w przygotowaniu i pieczeniu. Można zrobić dowolne nadzienie, a i tak smak wszystkich zachwyci.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto
    5 szklanek mąki
    1/2 łyżeczki soli
    4 jajka
    2,5 szklanki mleka
    100g margaryny
    1/3 szklanki cukru
    8g suchych drożdży
    białko do posmarowania rogalików

    nadzienie:
    400g malin
    410g serka białego (np. wieluńskiego)
    cukier waniliowy
    dżem ( u mnie jabłkowy i wiśniowy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki Przekąski

Rogaliki drożdżowo- maślane. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wsypujemy do szklanki, dodajemy po łyżeczce cukru i mąki. Dolewamy ciepłego mleka do 1/4 wysokości szklanki i mieszamy. Odstawiamy, aż zaczną pracować.
  • 2. W garnuszku podgrzewamy mleko razem z masłem i cukrem (nie musi się zagotować). Ostawiamy do wystudzenia.
  • 3. W misce mieszamy mąkę, sól, jajka, drożdże i wystudzone mleko. Zagniatamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Miseczkę przykrywamy ściereczką i czekamy, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • 4. Kiedy ciasto odpowiednio wyrośnie wylewamy je na stolnicę/oprószony mąką blat, dzielimy na 4 części. Kolejno rozwałkowujemy je na kształt koła o średnicy 20-24cm.
  • 5. Dzielimy na 8 równych części. Środek smarujemy serem, nakładamy dżem/maliny i zawijamy. Jeśli dajemy maliny lub inne owoce pamiętajmy o posypaniu ich cukrem, ponieważ mogą być kwaśne. Zawijamy zaczynając od najszerszej strony i do środka. Odkładamy na blachę. Czynność powtarzamy. Wszystkie rogaliki smarujemy białkiem.
  • Rogaliki drożdżowo-maślane. 6. Pieczemy je w 180 stopniach. Jedna blacha piecze się około 20-30 minut. Podajemy po przestudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować