Rogaliki drożdżowo - francuskie z orzechami

0 (0 ocen)

Pyszne francusko - drożdżowe rogaliki z orzechami - wyglądają jak rogaliki świętomarcińskie.

Składniki:



  • 0,5 kg mąki
    0,5 szklanki cukru
    2 jajka
    50 g drożdży
    250 ml mleka
    szczypta soli
    150 g masła + 200 g masła

    ok 400 g orzechów mielonych ( u mnie włoskie, nerkowca oraz pistacjowe )
    2 - 3 łyżki śmietany kremówki
    1 łyżka cynamonu

    1 szklanka cukru
    1 łyżka wody
    1 łyżeczka soku z cytryny
    posiekane orzechy włoskie do posypania

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki drożdżowo - francuskie z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy nadzienie - orzechy mielimy, dodajemy cynamon i śmietanę kremówkę. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Gotowy pozostawiamy do "przegryzienia" . 150 g masła rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy do garnuszka, dodajemy łyżkę cukru oraz mąki i zalewamy połową szklanki letniego mleka. Pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż rozczyn podrośnie. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, wlewamy pozostałe mleko, szczyptę soli oraz jajka ubite z cukrem i margarynę. Całość dokładnie zagnieść na jednolite i gładkie ciasto. Ciasto powinno odchodzić od rąk i ścianek miski. Gotowe ciasto umieścić w miseczce i przykryć ściereczką, pozostawiając w ciepłym miejscu, do podrośnięcia. Ciasto przerobić i rozwałkować. 3/4 ciasta posmarować masłem, lub też zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto złożyć na trzy części. A następnie rozwałkować i ponownie złożyć na trzy, obracając ciasto o 90'. Zawinąć w folię i schłodzić ok 60 min. Ponownie rozwałkować ciasto i ponownie złożyć zachowując 3 warstwy i obracając o 90'. Ponownie schłodzić. Czynność tą powtórzyć jeszcze dwa razy. Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt a następnie powycinać trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy masę orzechową i zwijamy jak rogaliki. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na ok 30 min. Po tym czasie umieszczamy w piekarniku na ok 15 min. w temp. 180'C. Gotowe, rumiane rogaliki wykładamy na kratę do pieczenia i pozostawiamy do przestygnięcia. Cukier puder mieszamy z wodą oraz łyżeczką soku z cytryny i lukrujemy rogaliki posypując je orzechami. Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować