Rogaliki drożdżowe z powidłem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wyśmienite rogaliki !

  • 60 min

Składniki:

  • 2 jaja,
    1/4 szkl mleka,
    5 dag świeżych drożdży,
    4 łyżki cukru,
    kostka margaryny,
    3 szkl mąki pszennej,
    szczypta soli,
    cukier waniliowy,
    dowolny dżem/ powidło
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki drożdżowe z powidłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrobić z cukrem w mleku. Mieszać do rozpuszczenia składników. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier waniliowy, wbić jajka, wlać mleko z drożdżami i cukrem, dodać miękką margarynę. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na ok. 1 h.
    Ciasto podzielić na 4 części, każdą część rozwałkować na okrąg. Z okręgu wycinać trójkąty. Przy dłuższym boku kłaść powidło/ dżem i zwijać rulonik. Rogaliki posmarować białkiem i piec w 200 stopniach ok. 25 min. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować