Rogaliki drożdżowe z marmoladą

4.5 (183 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób

Pyszne drożdżowe rogaliki napełnione marmoladą. Takie na podwieczorek, poczęstunek czy na piknik. Przechowywane w lnianym woreczku czy pojemniku długo utrzymują świeżość. Upieczcie takie.

  • 40 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Na rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    1 łyżka mąki tortowej
    1 łyżka ciepłego mleka

    Na ciasto:
    50 dag mąki tortowej
    2 jajka
    1 szklanka ciepłego mleka
    pół szklanki cukru
    4 łyżki oleju

    Dodatkowo:
    dowolna twarda marmolada ( około 30 dag )
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Rogaliki drożdżowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Składniki na przekładamy do miseczki i rozcieramy widelcem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył'' na około 15 minut.
  • 2. Ciasto: Do mąki dodajemy cukier, rozczyn, wbijamy jajka, wlewamy olej i mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Nakładanie marmolady. 3. Formowanie rogalików: Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje, wałkujemy na koła, każde koło kroimy w trójkąty, nakładamy porcje marmolady i
  • Uformowane. 4. Zwijamy formując rogaliki. Tak uformowane rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut. Upieczone studzimy.
  • 5. Podanie: Gotowe rogaliki podajemy i smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Rogaliki układamy zachowując odstępy ponieważ znacznie urosną.

Z tej receptury wychodzi około 3 blaszki rogalików.

Najlepiej użyć twardej marmolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować