Przepis na rogaliki mam od koleżanki i zrobiłam je z konfiturą aroniową, którą w tym roku roku robiłam pierwszy raz. Efekt końcowy- pycha i wspaniałe połączenie smaku.
30 min
Składniki:
pół kg mąki pszennej
kostka margaryny
2 jajka
2łyżki cukru
50g drożdży
pół szklanki mleka
cukier puder do posypania lub lukier
nadzienie wg. gustu i smaku
Rogaliki drożdżowe z konfiturą aroniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać (ale nie może być gorące) i rozpuścić w nim drożdże cukier i łyżkę mąki. Odstawić na ok 10 min. Przesianą mąkę połączyć z jajkami, margaryną i drożdżami. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
2.Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na 4 części i z każdej rozwałkować koło, a następnie pociąć na 8 części (trójkąty)
3.Na każdy trójkąt nałożyć odrobinę dowolnego nadzienia (np. ser, czekolada, powidła, masa makowa itp) i zwijać od jednego brzegu po drugi, formując rogala.
4.Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej. Odstawić jeszcze na ok 20 min do ponownego wyrośnięcia. Piec ok 30 min w temperaturze 180 stopni. Wystudzone polukrować lub posypać cukrem pudrem. Z tej porcji ciasta wychodzi 32 rogaliki.
Komentarze