Rogaliki drożdżowe z konfiturą aroniową

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis na rogaliki mam od koleżanki i zrobiłam je z konfiturą aroniową, którą w tym roku roku robiłam pierwszy raz. Efekt końcowy- pycha i wspaniałe połączenie smaku.

  • 30 min

Składniki:

  • pół kg mąki pszennej
    kostka margaryny
    2 jajka
    2łyżki cukru
    50g drożdży
    pół szklanki mleka
    cukier puder do posypania lub lukier
    nadzienie wg. gustu i smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki drożdżowe z konfiturą aroniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki z konfiturą 1. Mleko podgrzać (ale nie może być gorące) i rozpuścić w nim drożdże cukier i łyżkę mąki. Odstawić na ok 10 min. Przesianą mąkę połączyć z jajkami, margaryną i drożdżami. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • Rogaliki z konfiturą 2. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na 4 części i z każdej rozwałkować koło, a następnie pociąć na 8 części (trójkąty)
  • Rogaliki z konfiturą 3. Na każdy trójkąt nałożyć odrobinę dowolnego nadzienia (np. ser, czekolada, powidła, masa makowa itp) i zwijać od jednego brzegu po drugi, formując rogala.
  • Rogaliki z konfiturą 4. Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej. Odstawić jeszcze na ok 20 min do ponownego wyrośnięcia. Piec ok 30 min w temperaturze 180 stopni. Wystudzone polukrować lub posypać cukrem pudrem. Z tej porcji ciasta wychodzi 32 rogaliki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować