Rogaliki drożdżowe z dżemem

4.5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zawsze się udają i nie są pracochłonne. Ciasto nadaje się również na paszteciki do barszczu,ale wtedy nie dodajemy cukru.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    1 kostka margaryny
    4 dag drożdży
    1 łyżka cukru
    1 op. cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 szklanki mleka

    Nadzienie:
    słoiczek dżemu lub kremu czekoladowego
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Rogaliki drożdżowe z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże. Mąkę, sól, jajko i cukier mieszamy z roztopioną margaryną. Dodajemy drożdże z mlekiem.
  • 2. Wyrabiamy ciasto i formujemy kulę. Wkładamy do zimnej wody na ok. godzinę – ciasto powinno wypłynąć.
  • Rogaliki drożdżowe z dżemem 3. Ciasto dokładnie wyrabiamy, dodając jeszcze trochę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy odchodzi od dłoni.
  • 4. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy tak, by powstało koło, a następnie kroimy na 8-12 trójkątów.
  • 5. Na trójkąty z ciasta nakładamy dżem lub krem czekoladowy (wedle uznania) i zwijamy od szerszej do węższej strony. Rogaliki smarujemy rozkłóconym
    jajkiem, by podczas pieczenia nabrały ładnego złocistego koloru. Gotowe posypujemy cukrem, wiórkami kokosowymi lub posypką czekoladową.

Porady

● Do nadzienia z kremu czekoladowego można dodać zmielone orzechy włoskie lub laskowe. ● Rogaliki można też napełnić masą makową, przygotowaną tak jak do strucli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować