Rogaliki drożdżowe tradycyjne

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tam gdzie smak tradycji to nigdy nie może być nudno. Pyszne lekkie i pożywne.

  • 60 min

Składniki:

  • ½ kg mąki (przesiać) oraz ok 75 g mąki do oprószania/posypania stolnicy
    1 margaryna (Kasia-maślana)
    50 g drożdży
    4 jajka (rozm. .L)
    1/3 szklanki ciepłego mleka
    ½ łyżeczki soli
    2 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
    3 łyżki śmietany 16%
    Powidła śliwkowe / marmolada różana.

Rogaliki drożdżowe tradycyjne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki drożdżowe tradycyjne 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z solą i cukrem. Dokładnie wymieszać i czekamy chwilkę aż drożdże zaczną pracować.
    Margarynę rozpuścić ( 1 min w mikrofali moc 700 W).
    Do mąki przesianej dodaje margarynę zaczyn drożdżowy następnie śmietanę oraz jajka i wyrabiamy ciasto. Oprószam mąką przykrywam ściereczką i czekam do wyrośnięcia ( ok.30 min – zależy o temp. powietrza). Gdy ciasto urośnie, przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i wrabiamy jeszcze raz ciasto drożdżowe.
    Dzielimy ciasto na mniejsze kawałki rozwałkujemy koło i wycinamy trójkąty na rogu trójkątów daje powidła śliwkowe (ew. marmoladę) szczelnie zwijam formując rogalik. Układam na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, układam rogaliki z lekkim luzem ponieważ podczas pieczenia urosną. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym w temp. 170 st. Ok 20 - 25 min

Porady

Gotowe rogaliki poprószyć cukrem pudrem lub lukrujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy