Rogaliki drożdżowe tradycyjne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z solą i cukrem. Dokładnie wymieszać i czekamy chwilkę aż drożdże zaczną pracować.
Margarynę rozpuścić ( 1 min w mikrofali moc 700 W).
Do mąki przesianej dodaje margarynę zaczyn drożdżowy następnie śmietanę oraz jajka i wyrabiamy ciasto. Oprószam mąką przykrywam ściereczką i czekam do wyrośnięcia ( ok.30 min – zależy o temp. powietrza). Gdy ciasto urośnie, przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i wrabiamy jeszcze raz ciasto drożdżowe.
Dzielimy ciasto na mniejsze kawałki rozwałkujemy koło i wycinamy trójkąty na rogu trójkątów daje powidła śliwkowe (ew. marmoladę) szczelnie zwijam formując rogalik. Układam na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, układam rogaliki z lekkim luzem ponieważ podczas pieczenia urosną. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym w temp. 170 st. Ok 20 - 25 min
Porady
Gotowe rogaliki poprószyć cukrem pudrem lub lukrujemy.
Komentarze