Rogaliki drożdżowe - mini

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszna maleńkie rogaliki drożdżowe z marmoladą oblane polewą czekoladową i posypane posypką, przywrócą uwagę nie tylko dzieciom ale tak że i dorośli chętnie skosztują. Polecam jeszcze ciepłe z mlekiem :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    2 szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    1 kostka masła
    1 opakowanie drożdży świeżych
    szczypta soli

    marmolada lub konfitura

    200 g czekolady deserowej
    5 łyżek mleka
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rogaliki drożdżowe - mini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć i wymieszać z dwoma łyżkami mąki, cukru i mleka odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masło stopić i wystudzić. Mąkę przesiać dodać rozczyn, mleko, sól i wyrabiać. Podczas wyrabiania dodać wystudzone masło wyrabiać dalej, kiedy ciasto będzie odchodziło od ręki, postawić garnek w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, przykryć ścierką.
  • 2. Ciasto rozwałkować, wycinać trójkąty np. od talerzyka na każdy trójkąt nakładać po pół łyżeczki marmolady i zwijać. Piec w piekarniku ok.12 minut w 180 stopniach.
  • 3. Czekoladę połamać na kawałki zalać mlekiem i rozpuścić. Wystudzone rogaliki polać polewą i posypać posypką. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować