Pyszna maleńkie rogaliki drożdżowe z marmoladą oblane polewą czekoladową i posypane posypką, przywrócą uwagę nie tylko dzieciom ale tak że i dorośli chętnie skosztują. Polecam jeszcze ciepłe z mlekiem :)
Rogaliki drożdżowe - mini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć i wymieszać z dwoma łyżkami mąki, cukru i mleka odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masło stopić i wystudzić. Mąkę przesiać dodać rozczyn, mleko, sól i wyrabiać. Podczas wyrabiania dodać wystudzone masło wyrabiać dalej, kiedy ciasto będzie odchodziło od ręki, postawić garnek w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, przykryć ścierką.
2.Ciasto rozwałkować, wycinać trójkąty np. od talerzyka na każdy trójkąt nakładać po pół łyżeczki marmolady i zwijać. Piec w piekarniku ok.12 minut w 180 stopniach.
3.Czekoladę połamać na kawałki zalać mlekiem i rozpuścić. Wystudzone rogaliki polać polewą i posypać posypką. Smacznego :)
Komentarze