ROGALIKI DROŻDŻOWE

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Pulchne , długo utrzymujące świeżość rogaliki, na piknik lub wycieczkę, śniadanie czy podwieczorek:) Polecam.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    3 dag świeżych drożdży
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    1/3 szklanki śmietanki (cieplej)
    3 jajka
    4 łyżki cukru pudru
    3 dag masła
    kilka łyżek marmolady, nutelli,
    1 jako + łyżka mleka do smarowania

Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-11q7a35 1. Zaczyn:
    Drożdże rozkruszyć do miseczki dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i zalać mlekiem. Odsawić do podrośnięcia.
  • image-08yqnms 2. Masło roztopić, przestudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, jajka, resztę mleka i śmietankę, dodać zaczyn,delikatnie wymieszać.Dodać przestudzone maslo wyrobić na gladką masę.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( mniej wiecej do czasu gdy ciasto podwoi objętość)
  • image-11ik5g0 3. Ciasto podzielić na 4 części. Rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką, Okrąg ciasta podzielić na 8 trójkątów. Na każdy nakładać łyżeczką nadzienie, zwinąć zaczynając od szerszego końca w rulonik, uformować rogalik.
  • image-0gbpxyh 4. Układać na blaszce, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem
  • image-0s2gl1q 5. .Piec w 170 stopniach ok 20-25 minut do momentu gdy rogaliki się zarumienią.

Porady

Rogaliki możemy również posyać kruszonką.

Komentarze

Podobne przepisy