Krucho - drożdżowe rogaliki

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Więcej niż 10 osób

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    1 margaryna
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    5 dag drożdży
    2 jajka
    4 łyżki cukru pudru
    cukier waniliowy

    DODATKOWO:
    powidła śliwkowe do nadzienia
    cukier puder do posypania

Krucho - drożdżowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło rozetrzeć palcami z przesianą mąką. Do kubka z ciepłym mlekiem wsypać szczyptę cukru i drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem pudrem, dodać je do mąki z masłem. Wlać drożdże i dodać cukier waniliowy. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło do ręki. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny (ja ciasto robię dzień wcześniej i wkładam do lodówki na całą noc).
  • 2. Z ciasta uformować 6 kulki. Rozwałkować na 6 placki, podsypując lekko mąką. Każdy placek pokroić na 8 trójkątów.
  • 3. Na każdym trójkącie w jego szerszej części ułożyć po łyżeczce powideł.
  • 4. Zwijać od szerszego końca formując rogaliki.
  • 5. Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec przez 25 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200*C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy