Krucho - drożdżowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło rozetrzeć palcami z przesianą mąką. Do kubka z ciepłym mlekiem wsypać szczyptę cukru i drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem pudrem, dodać je do mąki z masłem. Wlać drożdże i dodać cukier waniliowy. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło do ręki. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny (ja ciasto robię dzień wcześniej i wkładam do lodówki na całą noc).
2.Z ciasta uformować 6 kulki. Rozwałkować na 6 placki, podsypując lekko mąką. Każdy placek pokroić na 8 trójkątów.
3.Na każdym trójkącie w jego szerszej części ułożyć po łyżeczce powideł.
4.Zwijać od szerszego końca formując rogaliki.
5.Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec przez 25 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200*C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze