ROGALIKI DROŻDŻOWE

4.5 (183 ocen)

Rogaliki można robić na różne sposoby. Mogą być z ciasta kruchego, francuskiego, drożdżowego. Moje ulubione - rogaliki drożdżowe z powidłami. Do swoich rogalików dodałam powidła wiśniowe - te chyba były najlepsze, dżem z cukinii - też dobry i malinowy. Przepis na 32 rogaliki:

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    3 łyżki cukru
    3 jajka
    1 cukier waniliowy
    1/2 kostki margaryny
    50 g drożdży
    1 szklanka śmietany 18 %
    powidła lub dżem
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ROGALIKI DROŻDŻOWE 1. Drożdże połączyłam z cukrem i cukrem waniliowym, pozostawiłam aż się rozpuszczą. Do miski wsypałam mąkę, dodałam śmietanę, miękką, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, 2 jajka i rozpuszczone drożdże. Ciasto zagniotłam, wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Ciasto podzieliłam na 4 części. Każdą z nich rozwałkowałam i wycięłam 8 trójkątów.
  • ROGALIKI DROŻDŻOWE 2 2. Nałożyłam dżem, zwinęłam w rulonik, ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( 1 blaszka - 8 rogalików ). Posmarowałam rozkłóconym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka. Piekłam w temperaturze 150 stopni przez 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować