Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy z drożdży i mleka rozczyn jak na ciasto drożdżowe i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy ubite wcześniej jaja z cukrem,roztopione masło,letnie mleko i mąkę. Całość ugniatamy tak długo aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Wałkujemy ciasto na placek grubości ok.0,5 cm i tniemy na długie pasy o szerokości ok.15 cm.Następnie pasy ciasta tniemy na trójkąty. Na szerszy koniec ciasta kładziemy wiśnię lub konfiturę i zwijamy w rulonik(szerszy koniec do rogu) i formujemy lekko na kształt rogala. I tak każdy kolejny. Gotowe rogaliki kładziemy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i pieczemy w temp.150 st.C aż się przyrumienią. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Porady
Jako nadzienie możemy dodać też czekoladę, jabłko,lub masę serową.
Komentarze