Rogaliki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Rogaliki drożdżowe kojarzą mi się z domem rodzinnym,robiła je nie raz moja mama w sobotnie popołudnia.A teraz od czasu do czasu ja je robię.

  • 50 min

Składniki:

  • 1,5 kg mąki
    700 ml mleka
    25 dag cukru
    7 dag drożdży
    6 jaj
    20 dag masła
    konfitura lub wiśnie ze słoika

Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy z drożdży i mleka rozczyn jak na ciasto drożdżowe i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy ubite wcześniej jaja z cukrem,roztopione masło,letnie mleko i mąkę. Całość ugniatamy tak długo aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Wałkujemy ciasto na placek grubości ok.0,5 cm i tniemy na długie pasy o szerokości ok.15 cm.Następnie pasy ciasta tniemy na trójkąty. Na szerszy koniec ciasta kładziemy wiśnię lub konfiturę i zwijamy w rulonik(szerszy koniec do rogu) i formujemy lekko na kształt rogala. I tak każdy kolejny. Gotowe rogaliki kładziemy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i pieczemy w temp.150 st.C aż się przyrumienią. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Porady

Jako nadzienie możemy dodać też czekoladę, jabłko,lub masę serową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy