Rogaliki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybko znikają z talerza

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI CIASTA
    3 szklanki mąki
    3 żółtka
    1 cukier waniliowy
    1 margaryna
    6 dag drożdży
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1\2 szklanki gęstej śmietany
    NADZIENIE
    Budyń
    krem czekoladowy
    marmolada
    świeże owoce

Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z tłuszczem, rozkruszone drożdże rozprowadzić w śmietanie, połączyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto, uformować z niego kulę. Ciasto włożyć do foliowego woreczka, zawiązać zostawiając trochę powietrza i na około 1 godzinę włożyć do zimnej wody,(zawiązany koniec ma wystawać nad wodę). Do momentu aż ciasto wypłynie na wierzch.
  • 2. Następnie porcję ciasta rozwałkować na okrągły placek i kroić na 8 trójkątów. Nakładać nadzienie, zawijać i formować rogaliki. Piec w średnio gorącym piekarniku na rumiany kolor. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto jest dość klejące więc należy go podsypywać mąką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy