Rogaliki drożdżowe

4.5 (163 ocen)

  • 1 godz. 10 min

W kuchni regionalnej nazywają je topielcami, dla wielbicieli ciast drożdżowych

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    2 kostki palmy
    2 całe jajka
    6 łyżek cukru
    12 dag drożdży
    1 szklanka mleka
    dżem, powidła, nutella
    cukier puder na lukier
    Sok z cytryny
    jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuścić drożdże z łyżką cukru w ½ szklanki mleka, poczekać, aż zaczną rosnąć.
    Margarynę rozpuścić z cukrem na małym ogniu a następnie schłodzić do temp. pokojowej.
    Do mąki wbić jajka, wlać wyrośnięte drożdże, resztę mleka i tłuszcz – dokładnie wyrobić
    z ciasta uformować kulę i zanurzyć w zimnej wodzie, aż do wypłynięcia
    Potem ponownie ugnieść ciasto. W ten sposób przygotowane ciasto dzielimy na kilka części i wałkujemy ,następnie kroimy na 8 części , kładziemy na każdą część łyżeczkę dżemu i zawijamy rogalik. Można część rogalików zrobić z nutellą.
    Przed pieczeniem można posmarować każdy rogalik roztrzepanym jajkiem.
    Pieczmy w 175 stopniach C około 15 minut , aż staną się rumiane.
    Gdy ostygną, mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny i odrobiną wody i lukrujemy ostudzone rogaliki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować