Rogaliki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Rogaliki są naprawdę pyszne i polecam je wszystkim wielbicielom deserów drożdżowych.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    3,5 szklanki mąki
    1 mała śmietana
    7 dag drożdży
    2 łyżki stołowe mleka
    2 łyżeczki cukru
    1 słoik dżemu lub marmolady

Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrobić z mlekiem i 2 łyżeczkami cukru.
  • 2. Następnie dodać mąkę i śmietanę. Wszystko razem wymieszać.
  • 3. Rozpuścić margarynę i ciepłą dodać do pozostałych składników.
  • 4. Ciasto zagnieść i rozwałkować. Z tak przygotowanego ciasta wyciąć trójkąty, nałożyć na środek dżem lub marmoladę.Zawijanie rozpocząć od podstawy trójkąta.
  • 5. Przygotowane rogaliki wykładamy do nagrzanego piekarnika (180 °C ). Pieczemy do lekkiego zarumienia (ok. 20 min.). Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy