Rogaliki cytrynowe z marcepanem

0 (0 ocen)

Ciasto jest bardzo delikatne i kruche, rogaliki najlepiej podawać z kwaskowym dżemem.

Składniki:

  • 300g mąki
    250g masła
    2 żółtka
    3 łyżki śmietany 18%
    Sok z 1/2 cytryny
    Skórka z 1 cytryny

    1 białko
    Gotowa masa marcepanowa
    Cukier kryształ

Rogaliki cytrynowe z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, żółtka, śmietanę, sok i skórkę z cytryny, posiekać ciasto drobno nożem i szybko zagnieść.

    Z ciastka wałkować okrągłe placki, kroić je na 8 trójkątów, na każdy rogalik kłaść rozwałkowany marcepan i zawijać zaczynając od szerszego końca.

    Uformowane rogaliki kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarować je białkiem i posypywać cukrem.

    Piec rogaliki w 190' aż się zarumienią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy