Rogaliki cioci Krysi z korzenną kruszonką

0 (0 ocen)

Przepis dostałam niedawno od cioci. Ich wspaniały smak wzbogaciłam własną kruszonką z ciasteczek korzennych. Mniam!

Składniki:

  • ok 1 kg maki
    10 dag drożdży
    1 szkl cukru
    1/2l mleka
    1/3 szkl oleju
    1 cukier wanilinowy
    3 jajka + 1 do smarowania rogalików

    Kruszonka:
    1/2 szkl startych na tarce lub zmielonych w młynku korzennych ciasteczek
    ok 3 łyżek cukru
    ok 3 łyżek masła zimnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki cioci krysi z korzenną kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rogaliki cioci Krysi z korzenna kruszonką 1. Utrzeć drożdże z cukrami, dodać lekko podgrzane mleko. Posypać lekko mąką. Postawić w ciepłe miejsce do wyrosnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie dodać olej, roztrzepane jajka i dosypywac stopniowo mąkę, Nie wsypywac całości maki na raz, ponieważ ciasto nie może byc za twarde. Wyrobione ciasto pozostawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma podwoić swoja objętość. Z wyrośniętego ciasta wałkować koła. Każde dzielić na 8 trójkątów. Wkładać nadzienie, zwijać do rogu. Rogaliki smarować jajkiem i posypać kruszonką, pozostawić je jeszcze chwilkę na blaszce do wyrośnięcia. Piec 25 min w 180 stopniach
  • 2. wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść. Dodawać tyle kruszonych ciasteczek i cukru, by uformowała się kruszonka i nie kleiła się do rąk.

Porady

Mnie najbardziej smakują rogaliki z marmoladą różaną lub nutella

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować