Rogaliki "chybciki"

0 (0 ocen)

  • 45 min

Powstały w przerwie między smażeniem naleśników a myciem garów, a smakowały wszystkim!

  • 45 min

Składniki:

  • - 2 opakowania ciasta francuskiego w kształcie koła
    - kisiel "Słodki kubek" wiśniowy
    - budyń czekoladowy (na 0,5l mleka)
    - jajko
    - cukier lub cukier puder

Rogaliki "chybciki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować kisiel według przepisu na opakowaniu, ale w odrobinę mniejszej ilości wody. Ugotować budyń wg. przepisu- ja gotowałam bez dodawania cukru i dopiero po ugotowaniu wymieszałam z 4 łyżeczkami cukru pudru. Odstawić kisiel i budyń do ostygnięcia.
  • 2. Ciasto francuskie włożyć na kilka minut do zamrażarki, żeby nie kleiło się do rąk (jeśli jest dobre jakościowo, można pominąć ten krok). Następnie wyjąć i rozwinąć na blacie. Przekroić na ćwiartki. Każdą ćwiartkę pokroić w trójkąty- od szpicu do łuku, jak pizzę.
  • 3. Na szerszym końcu trójkącików z ciasta układać po łyżeczce farszu. Zawinąć od szerszego końca do węższego. Delikatnie skręcić rogaliki po bokach, żeby farsz nie wypływał. Ułożyć rogaliki na blaszce.
  • 4. Jajko rozkłócić, posmarować nim rogaliki po wierzchu. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 20 min (w zależności od rodzaju ciasta- szczegóły na etykiecie).

Porady

Farsz może być dowolny- dżem, budyń, nutella, ale ważne, żeby był dosyć gęsty- wtedy nie wypływa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy