Rogaliki bakaliowe

4 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Sekretem smaku rogalików jest aromatyczne nadzienie.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 50 dag mąki
    ● kostka margaryny
    ● 5 dag drożdży
    ● 2 jajka
    ● 2 łyżki śmietany
    ● 4 łyżki cukru
    Masa bakaliowa:
    ● 1 szkl. pokrojonych orzechów
    ● 1/2 szkl. pokrojonych migdałów
    ● 1/2 szkl. pokrojonej skórki z pomarańczy
    ● 1/2 szkl. rodzynek
    ● 1/2 szkl. pokrojonych fig
    ● 3/4 szkl. miodu
    Oraz:
    ● cukier waniliowy
    ● białko
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę siekamy z margaryną, dodajemy jajka, rozkruszone drożdże, śmietanę i cukier. Wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite. Zawijamy w płócienną ściereczkę i wkładamy do garnka z wodą.
  • 2. Masa bakaliowa: wszystkie składniki mieszamy.
  • 3. Gdy ciasto wypłynie, wyjmujemy i cienko rozwałkowujemy. Następnie kroimy w trójkąty. Nakładamy niewielką ilość masy bakaliowej i zwijamy, formując rogaliki.
  • 4. Rogaliki zanurzamy w roztrzepanym białku i posypujemy cukrem waniliowym. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w 170 °C na jasnozłoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować