Rogaliki Babci Izy

4.46 (168 ocen)

  • 3 godz.

To rogaliki z przepisu mojej Babci Izy,pyszne,kruche i przywołujące wspomnienia z beztroskiego dzieciństwa.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 5 dag drożdży
    2 łyżki cukru
    1/2 szkl.kwaśnej śmietany
    1 kostka miękkiego masła
    2 jajka
    ok.1/2 kg mąki
    szczypta soli
    marmolada
Wystaw ocenę:

4.46 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki babci izy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem,wlać śmietanę,wymieszać i odstawić na 15min. Masło utrzeć z jajkami,dodać przesianą mąkę,sól i zaczyn
    drożdżowy.Całość dobrze wyrobić.Przełożyć do miski i wstawić do lodówki,aż wierzch ciasta zacznie pękać (ok.2h).Następnie urywać po kawałku,wałkować niezbyt cienko okręgi,pociąć na trójkąty.U podstawy każdego kłaść łyżeczkę marmolady i zwinąć w kierunku wierzchołka trójkąta,tak,by powstał zgrabny rogalik.Rogaliki ułożyć na blasze i piec ok.20 min. w temp.180st.C.Gotowe polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować