Rogaliki

0 (0 ocen)

Idealne na ciepłe śniadanie.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej typ 450
    10 dag drożdży
    pół litra mleka
    6 łyżek cukru
    pół szklanki oleju słonecznikowego 125 ml
    2 żółtka
    1 całe jajko

    1 jajko do posmarowania na wierzch

Rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuścić drożdże w mleku, dodać cukier, jajka, olej i zmiksować
  • 2. Potem dodać mąkę i mieszać aż ciasto zacznie odchodzić od drewnianej łyżki.
  • 3. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.
  • 4. Wyłożyć na stolnicę, podzielić na 3 części, rozwałkować koło, a następnie wycinać trójkąty. Wyłożyć nadzienie.Zwijać od podstawy. Posmarować jajkiem. Piec na złoty kolor.

Porady

Dobrze smakują z kremem czekoladowym typu nutella, jabłkami, dżemem lub serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy