Rogaliki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pierwszy raz zrobiłam rogaliki mając 10 lat, do tej pory uwielbia je cała rodzina.

  • 60 min

Składniki:


  • o 0,5 kg mąki
    o 1 kostka margaryny
    o 5 dag drożdży
    o 8 łyżek mleka
    o 8 łyżek śmietany
    o 4 łyżki cukru
    o 1 jajko
    o szczypta soli
    o dżem, marmolada lub czekolada na nadzienie

Rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże. Do mąki dodać wszystkie składniki, rozpuszczoną margarynę, wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Dzielić na małe porcje, rozwałkować na koła i dzielić na 4 części. rozłożyć nadzienie na szerszej części i zwijać w rogaliki. Gotowe rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 200 stopni na złoty kolor.

Porady

Ważne, żeby dokładnie skleić ciasto, inaczej nadzienie wypłynie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy