Pierwszy raz zrobiłam rogaliki mając 10 lat, do tej pory uwielbia je cała rodzina.
60 min
Składniki:
o 0,5 kg mąki
o 1 kostka margaryny
o 5 dag drożdży
o 8 łyżek mleka
o 8 łyżek śmietany
o 4 łyżki cukru
o 1 jajko
o szczypta soli
o dżem, marmolada lub czekolada na nadzienie
1.W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże. Do mąki dodać wszystkie składniki, rozpuszczoną margarynę, wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Dzielić na małe porcje, rozwałkować na koła i dzielić na 4 części. rozłożyć nadzienie na szerszej części i zwijać w rogaliki. Gotowe rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 200 stopni na złoty kolor.
Porady
Ważne, żeby dokładnie skleić ciasto, inaczej nadzienie wypłynie.
Komentarze