• Rogalik z serem

    Dodane przez: Anetka

  • Ulubione rogaliki mojej rodzinki przepis dostałam od babci.

  • Składniki

    Ciasto:
    1 kg. mąki
    ½ szklanka cukru
    2 całe jajka
    4 żółtka
    100 gram. drożdży
    ½ kostki margaryny(rozpuścić)
    2 szklanka. mleka

    Nadzienie serowe:
    400 gram. sera białego(twaróg)
    ½ szklanki cukru
    2 łyżki budyniu śmietankowego(suchy)
    2 łyżki margaryny(roztopić i ostudzić)
    1 jajko
    Do smaku kilka kropel aromatu śmietankowego

    Lukier:
    2 szklanki cukru pudru
    1-2 łyżki surowego mleka

  • Sposób przygotowania

    1.

    Z podgrzanego mleka odlewany 1 szklankę na rozczyn do którego dodajemy pokruszone drożdże,1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wyspać mąkę ,cukier ,wbić jajka i żółtka,1 szklanka mleka oraz dodać rozpuszczona margarynę i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto na gładka masę i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinkę (wszystko zależy od temperatury jaką mamy w domu) W tym czasie przygotować ser do rogalików:jajko utrzeć z cukrem dodać margarynę, ser, aromat i budyń. Całość dobrze wymieszać. Kiedy ciasto już nam wyrośnie odrywamy kawałek ciast i rozwałkowujemy po czym kroimy w trójkąty na każdy trójkąt nakładamy masę serową i zwijamy rogalika. Gotowe rogaliki kładziemy na wysmarowanej blaszce i pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia w tym czasie robimy kolejne porcje rogalików. Jak już rogaliki nam troszkę podrosną to wstawiamy do piekarnika na 150-160 C i pieczemy na rumiany kolor ja tak piekę około 15-20 minut każdą porcję. Po upieczeniu jeszcze ciepłe rogalik smaruje lukrem który wykonuję tak mniej więcej 2 szklanka cukru pudru z 1-2 łyżki surowego mleka dobrze ucieramy. Jeśli lukier jest jeszcze za gęsty dodać można jeszcze trochę mleka i odwrotnie gdy za bardzo lejący to dodajemy cukier puder. Życzę Wszystkim udanego i smacznego wypieku.

  • Rady

    Z tej porcji wychodzi dużo rogalików dlatego można śmiało robić z połowy porcji jak ma się małą rodzinkę.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    szkola_babci
  • 1 komentarz

    • Gość
      2013-11-21T12:57:02+01:00 gość IP: 31.63.*.*
      drożdże rozrób ciepłą wodą z cukrem i mąką .z części ciasta można zrobić rogaliki bez nadzienia .wierzch rogalików posmarować białkiem i posypać sezamem też smaczne ,a z jednego ciasta kilka smaków

Dodane przez: Anetka

Anetka 4

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-11-21T11:49:02+01:00

1383 odwiedziny


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »