Rogale z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, łyżką mąki i łyżką ciepłego mleka. Odstawić na 15 min w ciepłe miejsce. Do mąki dodać cukier, żółtka utarte z cukrem pudrem, wyrośnięty rozczyn, sól, stopioną zimną margarynę oraz resztę ciepłego mleka. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godz. Następnie podzielić ciasto na 3 części, każdą rozwałkować na kształt koła. Każde koło podzielić na 8 trójkątów.
2.Twaróg utrzeć ze śmietanką i cukrem waniliowym. Nakładać po łyżeczce farszu na każdy trójkącik, zwijać, formując rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 40min. Następnie posmarować cienko mlekiem i piec ok. 30 min w temp. 170-180st. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Komentarze