domowa wersja rogali 7 days, pyszne, kruche pełne czekoladowego kremu!
2 godz.
Składniki:
Na ok. rogalików 12-20 rogalików mniejszych lub większych
300 g mąki pszennej + do podsypywania
50 g świeżych drożdży lub 8 g suszonych
1 szkalnka ciepłego mleka
½ kostki masła
2 jajka
½ szklanki cukru ja dałam taki który trzymam w słoiku z wanilią
szczypta soli
krem czekoladowy typu nutella
Rogale z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wyrabianie ciasta ręcznie bardzo mnie odpręża, można wyręczyć się robotem, który wygniecie i dopieści nam ciasto ale ja to lubię. Mleko podgrzewam i rozprowadzam w nim drożdże. Na blat przesiewam mąkę, dodaję cukier, szczyptę soli, zimne masło i siekam jak na kruche, dodaję 1 jajko i 1 żółtko oraz rozczyn z drożdży i zagniatam. Gładkie ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na przynajmniej 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielę na 3 lub 4 części i wałkuję koło lub prostokąt z którego wykrawam trójkąty, na każdym kładę łyżkę kremu czekoladowego i zawijam rogaliki. Białko które zostało roztrzepuję i smaruję każdy rogalik. Zostawiam na blaszce na 20 minut żeby troszkę podrosły i piekę w nagrzanym piekarniku ok 25 minut w temperaturze 180°C.
Komentarze