Rogale z masą makową

0 (0 ocen)

inspiracją były rogale marcińskie

Składniki:

  • ciasto:
    775 g mąki
    2 jajka w temp. pokojowej
    60 g drożdży
    100 g cukru
    250 ml mleka
    2 łyżeczki soli
    200 g masła w temp pokojowej
    3 łyżki oleju

    masa makowa:
    250 g maku
    150 g biszkoptów
    200 g cukru
    100 g orzechów
    100 g rodzynków
    100 g skórki pomarańczowej
    150 g masła
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Ciasta Rogale Desery

Rogale z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składamy boki ciasta do środka i z drugiej strony bokami na trzy razy 1. Przygotować masę makową. Do garnka wsypać mak, zalać mlekiem i gotować 3 minuty, przełożyć na sitko z drobnymi oczkami, by się odsączył (około 3 godz.). Następnie mielimy mak dwukrotnie. Pierwszy raz sam, a drugim razem dodajemy cukier w stosunku 3:1.
    W czasie gdy mak się odsącza przygotowujemy ciasto.
    Mleko podgrzewamy, w miseczce rozcieramy drożdże z cukrem i zalewamy połową ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 - 20 min do wyrośnięcia. Do miski wkładamy wszystkie sypkie produkty. Wlewamy pozostałe mleko, wyrośnięte drożdże i jajka. Wyrabiamy i pod koniec dodajemy olej. Całość dokładnie wyrabiamy na stolnicy dobre 5 minut. Wkładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 -40 minut do wyrośnięcia.
    W tym czasie biszkopt kruszymy na tarce o drobnych oczkach.
    Po wyrośnięciu ciasta wyrabiamy go z masłem w ten sposób, że rozwałkowujemy je na prostokąt i smarujemy kostką masła. Składamy boki ciasta do środka i z drugiej strony bokami na trzy razy. Rozwałkowujemy znowu na prostokąt i powtarzamy dalej czynność zawijania w kopertę ciasta. Tak ze 3 - 4 razy aż masło wchłonie się w ciasto. Wkładamy do lodówki na pół godziny.
    W tym czasie przygotowujemy dalej mak dodając do niego wszystkie składniki i miękkie masło. Wyrabiamy dobrze by składniki się połączyły. Piekarnik nagrzać do 180 C. Wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt i wycinamy trójkąty. Na każdy trójkąt wykładamy masę makową i zawijamy je w rulon zaczynając od podstawy trójkąta. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem i kształtujemy rogala. Gdy wszystkie mamy gotowe, smarujemy je masłem i wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Po upieczeniu można udekorować polewą czekoladową i płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować