Rogale z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiewamy mąkę, robimy "dołek" wlewamy letnie mleko i wodę, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i zostawiamy na kilka minut
2.kiedy drożdże wyrosną dodajemy jajko, a na koniec roztopione masło. Wyrabiamy miękkie, w miarę elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąkę albo dolewamy mleko.
3.Zostawiamy pod przykryciem na około godzinę. .
4.Wyjmujemy ciasto z miski i rozwałkowujemy ją na okrąg o 35 cm średnicy, przecinamy go na 8 trójkątów.
5.Trójkąty zawijamy (od podstawy w kierunku wierzchołka),
6.układamy na blasze w sporych odstępach i zostawiamy na 30-40 minut.
7.w tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni,
8.rogale smarujemy rozbełtanym jajkiem i obsypujemy makiem.
9.Pieczemy ok 25 minut, aż będą ładnie przyrumienione
Komentarze