rogale z makiem

4.99 (150 ocen)

pyszne, puszyste rogaliki

Składniki:

  • -2,5 szklanki mąki
    -3/4 szklanki mleka
    -1/4 szklanki wody
    -2-3 dag świeżych drożdży
    -jajko
    -2 łyżki roztopionego masła
    -2 łyżeczki cukru
    -płaska, niepełna łyżeczka soli
    -jajko do posmarowania i mak do obsypania
Wystaw ocenę:

4.99 (150 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale

Rogale z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę, robimy "dołek" wlewamy letnie mleko i wodę, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i zostawiamy na kilka minut
  • 2. kiedy drożdże wyrosną dodajemy jajko, a na koniec roztopione masło. Wyrabiamy miękkie, w miarę elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąkę albo dolewamy mleko.
  • 3. Zostawiamy pod przykryciem na około godzinę. .
  • rogale 4. Wyjmujemy ciasto z miski i rozwałkowujemy ją na okrąg o 35 cm średnicy, przecinamy go na 8 trójkątów.
  • rogale 5. Trójkąty zawijamy (od podstawy w kierunku wierzchołka),
  • rogale 6. układamy na blasze w sporych odstępach i zostawiamy na 30-40 minut.
  • 7. w tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni,
  • rogale 8. rogale smarujemy rozbełtanym jajkiem i obsypujemy makiem.
  • rogale 9. Pieczemy ok 25 minut, aż będą ładnie przyrumienione
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować